Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Tešíme sa z ďalšieho úspechu! Nová materská škôlka na IPONe je dokončená, a obec pri jej výstavbe ušetrila!

Dátum: 29.02.2024
Autor: Chorvátsky Grob
Počet videní: 1064
4 min. čítania
Tešíme sa z ďalšieho úspechu! Nová materská škôlka na IPONe je dokončená, a obec pri jej výstavbe ušetrila!

Pred rokom sme vám sľúbili novú škôlku na IPONe a teraz s radosťou oznamujeme, že sme jej výstavbu zvládli. Dokonca sa nám podarilo ušetriť viac ako 60 tisíc eur!

V februári 2023 sme stáli pred veľkou výzvou - postaviť do konca roku 2023 novú škôlku z európskych fondov. Obecní poslanci nám 7. februára 2023 schválili celkové náklady na výstavbu vo výške 2 084 645 eur. Dnes, po roku vám s radosťou oznamujeme, že aj tento projekt sa nám vydaril. Nová materská škôlka je dokončená a v septembri 2024 otvorí svoje brány pre takmer sto detí z našej obce.

"Za posledných 5 rokov sme v našej obci uskutočnili stavebné projekty za viac ako 10 miliónov eur. Postavenie materskej škôlky na IPONe je, vzhľadom na šibeničný termín, malým zázrakom. Teším sa, že sme opäť naplnili náš cieľ," hovorí starostka Vladimíra Vydrová a dodáva: "Využitie externého financovania je od začiatku jednou z mojich priorít. Máloktorá slovenská obec bola tak úspešná v čerpaní európskych fondov či štátnych zdrojov. Navyše všetky projekty prešli kontrolami bez jediného problému."

Pred uvedením škôlky do prevádzky je ešte potrebné dokončiť samostatne vetrateľnú miestnosť na skladovanie biologického odpadu, ktorá nebola súčasťou projektovej dokumentácie a nepožadoval ju ani Regionálny úrad verejného zdravotníctva počas procesu stavebného povoľovania. Budova tak bola skolaudovaná, avšak na uvedenie škôlky do prevádzky požaduje RÚVZ miestnosť dobudovať. 

Akutálne už usilovne pracujeme na dobudovaní miestnosti. Hotová môže byť za pár týždňov. Náklady uhradíme z úspor dosiahnutých pri výstavbe škôlky. Nedôjde tak k žiadnemu navýšeniu rozpočtu a desiatky tisíc eur ešte stále ušetríme. Vonkajší areál škôlky sa bude dokončovať počas jari 2024.

"Ďakujem projektovým manažérom škôlky na IPONe za ich vynikajúcu prácu a teším sa na ďalšie projekty, ktoré obohatia našu obec a zvýšia kvalitu bývania pre našich obyvateľov," zhodnotila projekt starostka obce Vladimíra Vydrová.

Na základe odoslaných žiadostí riadiacemu orgánu, aktuálne čakáme na preplatenie ešte približne 380 tisíc eur. Obec má dostatok prostriedkov na vykrytie časového nesúladu, ktorý vznikol na strane riadiaceho orgánu koncom roka 2023. Financie, podľa vyjadrenia riadiaceho orgánu, obdržíme najneskôr do konca marca 2024.

Pre rodičov budúcich škôlkárov pripravujeme deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční začiatkom apríla. Budete si tak môcť pozrieť priestory novej materskej školy a radi zodpovieme otázky týkajúce sa detailov stavby a financovania.

Stručný prehľad financovania projektu:
Schválený rozpočet obce: 2 084 645 eur
Poskytnutá dotácia EÚ: 1 621 841,54 eur
Použité obecné financie: 369 496, 59 eur
Skutočné celkové náklady: 1 991 338,13 eur
Ušetrené peniaze: 67 000 eur

ROZPOČET NA MATERSKÚ ŠKOLU

schvalenie_rozpoctu_projektu

ŽIADOSTI O PLATBY, KTORÉ ČAKÁME V PRIEBEHU MARCA

ziadosti_o_platbu

VYJADRENIE STAROSTKY Z JANUÁRA 2023

starostka_januar_2023