Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

História obce Chorvátsky Grob

i_2341305

Trvalé osídlenie lokality Chorvátskeho Grobu je doložené archeologickými nálezmi už z mladšej doby kamennej. Prvá písomná zmienka o obci pod názvom Monar pochádza z roku 1214. A prečo Monar? Pretože v tom čase sa v obci vyrábali šperky a pôvod slova "monar/manor" je odvodený od slova "manisko" = ozdoba, šperk na krk.

Počas tatárskeho vpádu roku 1241 sa časť obyvateľstva obce Monar odsťahovala a do obce sa už nevrátila. Dedina Monar bola aj v 14. storočí pravdepodobne vyľudnená, lebo ju znovu osídľovali. Tieto opustené domy obsadzovali nemeckí prisťahovalci. Chorvátsky Grob sa z tých čias spomína pod názvom Aysgruab. V roku 1545 španielske vojská kráľa Ferdinanda dedinu vypálili.

 

i_2341299

Keďže v 16. storočí turecké vojská systematicky a bezohľadne pustošili kraje Balkánskeho polostrova, z obavy pred Osmanskou ríšou prišli Chorváti na Slovensko. Keď v r. 1526 v bitke pri Moháči Turci zvíťazili nad Uhorskom, exodus Chorvátov ešte zmohutnel. Do oblasti stredného Dunaja sa vysťahovalo okolo 200 tisíc Chorvátov. Osídľovali spustošené miesta a v roku 1552 prišli aj na územie Chorvátskeho Grobu. Podľa poznámky zo zápiskov z r. 1553 chorvátskych kolonistov povolal a usadil gróf Illésházy.

Chorváti sa zaoberali foto.34poľnohospodárstvom a vinohradníctvom. Rozvinula sa domáca výroba a žudový výtvarný prejav - rezbárstvo, čipkárstvo, výšivkárstvo a maliarstvo. V rokoch 1634 - 1780 v obci žilo čisto chorvátske obyvateľstvo.

K výraznému ústupu chorvátčiny došlo začiatkom 20. storočia, no jeho prítomnosť pretrváva v obci až dodnes.